Desetletje do novega etno albuma

Ja, celo desetletje je Marko banda čakala, da svoje glasbene ideje predstavi na svojem novem albumu – drugem po vrsti. Nisem se pogovarjal s člani »bande«, zato ne vem, ali je to strategija ali naključje? No, ne glede na to, kaj je vzrok desetletnega premora, je to strateško odlično postavljena ideja.

V tem obdobju vsak ansambel, ne glede na zvrst glasbe, dozori, dobi prepotrebno zvokovno »patino«, zazveni skladno, z dobro uigranostjo in dobi značilnost dobre glasbene komorne skupine. Kaj pa je Marko banda, če ne uigrana komorna skupina!? Značilnost  komornih zasedb, ne glede na zvrst glasbe, se vsekakor dobi samo po dolgih, skupaj prevoženih glasbenih kilometrih. Marko banda je v tem desetletju prehodila dolgo pot in to peš, brez vsake prisotnosti turbo adrenalinske nervoze, vse se je lepo odvijalo v »slow motion« ritmu in ta ritem je pripeljal do potrebe, da se rodi nov nosilec zvoka. Toliko tega se je nabralo, da je moralo eksplodirati na najbolj pošten način – pred nami je nova zgoščenka (ne maram tega izraza); na njej se sliši dobro postavljena dramaturška zaporednost skladb, dobra uigranost Marko bande z vsemi gosti, ki sodelujejo na tej plošči, dobra produkcija, prijetna mešanca »izobraženih« in amaterskih »muzikantov«, ki je pripeljala do sočnega naravnega zvoka in dobra produkcija gospoda Tomaža Raucha, ki je s svojimi velikimi iskušnjami na tem področju in s svojim profesionalnim filtriranjem materiala spet prispeval, da danes imamo pred sabo kakovosten proizvod iskrene etno glasbe.

Nikoli nisem razmišljal v smeri – bolj »falš«, bolj je etno! Imam to srečo, da sem potomec iskrenih, talentiranih, poštenih starih prekmurskih »muzikantov«, ki nikoli niso zanemarjali poštenega in čistega igranje na svojih instrumentih. Marko banda se drži tega pravila in to je prava smer.

Želim jim, da do naslednjega albuma (ni treba čakati celo desetletje) spet naberejo novih moči in da spet pošteno in iskreno pripravijo svoje ideje. V prekmurski ljudski glasbeni zakladnici se skriva še veliko glasbenih biserov – reinkarnirajte jih dragi PAJDAŠI.

Iskrene čestitke in hvala za vaš trud.

izr. prof. mag. Slavko Šuklar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja